Facebook Pixel

ЧАСНИК - КОРИСТЬ І ШКОДА ДЛЯ ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ. СПОСОБИ ВИКОРИСТАННЯ

ЧАСНИК - КОРИСТЬ І ШКОДА ДЛЯ ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ. СПОСОБИ ВИКОРИСТАННЯ

Часник – це загального вжитку харчовий та смаковий агент. Протягом всієї історії різні культури визнавали його потенціальне використання для профілактики та лікування різноманітних захворювань. Часник набув репутації цілющої рослини, яка надає як бажану, так і небажану дію на організм.

Це - дорогоцінна спеція і популярний засіб від різних захворювань і фізіологічних розладів містить щонайменше 33 з'єднань сірки, декілька ферментів, 17 амінокислот і мінералів. Вони здійснюють протипухлинну і антимікробну дію і демонструють користь при високій концентрації глюкози в крові.

Харчові добавки суперпродукту розрізняються за кількістю аліцину. Аліцин нестабільний в часникових продуктах, які витримуються, щоб зменшити запах. Відсутність запаху свідчить про наявність аліцину. Чим менше цієї ефірної олії, тим менш ефективний часниковий продукт.
Варто пам'ятати, що точного механізму усіх інгредієнтів і їх довгострокові наслідки не досліджені у повному обсязі.


Як веде боротьбу з хворобами

Вплив на серцево-судинну систему


Гіпертонія є багатофакторним станом, який пов'язаний з розвитком серцево-судинних захворювань.

Екстракт часнику і часникові добавки можуть понизити артеріальний тиск у людей з гіпертонічною хворобою, нормалізувати густину крові, регулювати злегка підвищені концентрації холестерину і стимулювати імунну систему. Добавки з часником добре працюють і можуть розглядатися як додатковий варіант лікування гіпертонії, злегка підвищеного рівня холестерину і стимуляції імунітету.

Часник може бути корисним при профілактиці тромбозів, оскільки пригнічує адгезію і агрегацію тромбоцитів.
Пам'ятайте, часникові добавки не повинні використовуватися як заміна стандартного догляду за гіпертонією.

Користь для печінки

Корисні компоненти часнику, які допомагають печінці в детоксикації:
     1. Селен - мінерал, що посилює дію антиоксидантів.
     2. Аргінін - амінокислота, важлива для розслаблення кровоносних судин, яка знижує кров'яний тиск в печінці.
     3. Вітамін B6 - нормалізує рівень гомоцистеїну в організмі, діючи як протизапальна речовина, яка пригнічує запалення в печінці.
     4. Вітамін С - захищає від клітинного окислення - основний фактор ушкодження клітин печінки.

Протипухлинний ефект


Часник містить велику кількість потужних біологічно активних з'єднань з протираковими властивостями, переважно алліл сульфідів. Повідомлялося, що різні похідні модулюють дедалі більше число молекулярних механізмів в канцерогенезі, таких як утворення адуктів ДНК, мутагенез, видалення вільних радикалів, розростання тканини організму шляхом розмноження клітин. Ця цілюща рослина, яка блокує клітинний цикл, знижує швидкість зростання ракових клітин.

Контроль цукру в крові


Позитивний вплив часнику на цукровий діабет здебільшого пов'язаний з присутністю летких з'єднань сірки, таких як аліцин, діаллілдісульфід, S- аллілцістеїнаджоен і аллілмеркаптан.

Антимікробний ефект


Часник віками використовувався в різних суспільствах для боротьби з інфекційними захворюваннями. Антибактеріальна активність загалом надається аліцину. Відомо, що останній має сульфгідрильну, що модифікує активність і здатний уповільнювати сульфгідрильні ферменти. Припускають, що зубчики часнику і кореневища імбиру, екстраговані 95% тим етиловим спиртом, мають антибактеріальною активність проти клінічних патогенних мікроорганізмів і застосовується для профілактики лікарсько-стійких мікробних захворювань.

Антигельмінтна активність 

Екстракти часнику мають антигельмінтну активність щодо поширених кишкових паразитів, у тому числі Ascaris lumbricoides (круглого черв'яка) і анкілостоми.

Відновлення імунітету


Більшість досліджень продемонстрували імуностимулюючу дію часнику, це пов'язано з леткими чинниками, що вивільняються, коли ферменти, поєднуються з його сірковмісними з'єднаннями: аліцин, діаллілдісульфід і інші. Часник посилює патоген-атакуючу реакцію Т-клеток, нейтрофілів і макрофагів, збільшує секрецію інтерлейкіну і збільшує активність природних клітин-кілерів. У людей, що вживають еквівалент двох часничин в день, динамічність клітин-кілерів збільшилася на 140%. У тих, хто щодня споживав 1800 мг витриманого часнику без запаху, динаміка клітин-кілерів збільшилася на 156%.

Очищувальні ефекти


Має сечогінну, потогінну, жарознижувальну і відхаркувальну дію.


Проти застуди й грипу


Застуда і кашель можуть бути вкрай незручні: знижують вашу працездатність, створюють проблеми уві сні, їжі й інших буденних справах. Надзвичайно важливо лікувати застуду часником, тому цей домашній засіб є потужним антиоксидантом з антимікробними, антивірусними і антибіотичними властивостями. Якщо імунітет ослаблений, організм вимагає поживні речовини, то помічниками у боротьбі з вірусом стануть компоненти продукту: вітамін С, безліч ферментів і мінерали, такі як сірка і селен.

Менопаузи


Зниження естрогену, що спостерігається під час менопаузи, є відомим чинником схильності до серцево-судинних захворювань, оскільки серце і кровоносні судини стають менш захищеними. Цікаво, що добавки з 80 мг добового витриманого екстракту часнику у жінок в постменопаузі впродовж 12 тижнів знижували рівень загального холестерину і ЛПНП, а також впливали на сірковмісні амінокислоти плазми крові.

Переваги травлення і втрати ваги


Споживання сирого часнику вранці стимулює метаболізм, апетит, сприяючи ефективній втраті ваги.

Корисний для ясен і зубів

Підтримка здоров'я ротової порожнини — це баланс між хорошими і поганими бактеріями. Аліцин запобігає розмноження шкідливих бактерій, що викликають руйнування зубів. При вживанні екстракту часнику ви запобігати виникненню періодонтиту, контролюєте популяцію шкідливих бактерій і дозволяєте хорошим процвітати.


Які вітаміни містить?

часник містить корисні амінокислоти, мінеральні речовини, вітаміни і ферменти.

Цибулини переважно складаються з води (приблизно 84,09%), органічних (13,38%) і неорганічних речовин (1,53%). Містить аліїндіаллілдісульфід, а також: ферменти: аліїназа, мірозіназа і пероксідаза, S- метил L- цистеїн, сульфоксид, білок (16,8%, в перерахунку на суху масу), глюкозінолати;
вітаміни : В6, З, тіамін, пантотенова кислота;
мінерали: марганець, селен, фосфор, кальцій, калій, мідь, залізо.
Вважається, що аліцин, діаллілдісульфід відповідають за більшість корисних фармакологічних властивостей.
Первинні корисні сполуки, які називаються тіосульфатом, утворюються при подрібненні зубчика часнику. Перед дробленням потенційно активні молекули фізично відділяються від ферментів, які їх активують, наприклад, аліїн фізично відділяється від ферменту аліїнази. Коли зубчик часнику подрібнюється, ці молекули збираються і утворюють тіосульфати. Аліцин містить 70-80% вироблюваних активних з'єднань і в основному відповідає за гострий запах часнику. Ефірна олія часнику дає приблизно 60% своєї ваги в аліцину після дії аліїнази. Проте, впродовж однієї години після затирання часнику леткі речовини руйнуються. Крім того, аліїназа активується при нагріванні, тому при термічній обробці часник утворює менше запаху, ніж свіжий, і не має такого сильного фізіологічного ефекту.

 

Один зубок часнику (3 г)

Добова доза,%

Калорії

4 кал

 

Жири

0 г

0

Холестерин

0 мг

0

Натрій 

5 мг

0

Вуглеводи 

1 г

0

Кальцій 

0

1

Вітамін С

0

2

Вітамін В6

0

2



Де купити?

У нашому інтернет-магазині ви можете придбати необхідні вітаміни або капсули часнику

ЧАСНОК ПЕТРУШКА, GARLIC PARSLEY, THOMPSON, 90 КАПСУЛ

ЧАСНИК І ПЕТРУШКА (ОЛІЯ), GARLIC AND PARSLEY OIL, NATURE'S PLUS, 180 ГЕЛЕВИХ КАПСУЛ 

КОРІНЬ ІМБИРУ І ЧАСНИК (GARLIC GINGER), JARROW FORMULAS, 700 МГ, 100 КАПСУЛ

ЧАСНИКОВА ОЛІЯ (GARLIC OIL PERLES), SOLGAR, КОНЦЕНТРАТ, 250 КАПСУЛ

ОЧИЩЕННЯ ВІД ПАРАЗИТІВ, CRYSTAL STAR, 60 КАПСУЛ

 

Екстракт часнику

Антиоксидантна здатність екстракту часнику була чітко продемонстрована кількома дослідниками. Часник був отриманий з чотирьох різних штатів (Каліфорнія, Вашингтон, Орегон і Нью-Йорк). Відзначили, що витриманий екстракт має чудові антиоксидантні властивості завдяки фенольному антиоксиданту відповідно до екстракту сирого часнику. Систематичне вживання літніми людьми значно знижувало концентрації малонового діальдегіду в плазмі, і еритроцитах і одночасно збільшувало активність антиоксидантних ферментів глутатіонпероксидази.


Використання у повсякденному житті


Часник можна вживати у свіжому сирому вигляді або як добавку. Пам'ятайте, що сирим слід подрібнити або порізати, залишити на 10 хвилин перед їдою, щоб він виділив корисне з'єднання аліцин.
Також, є простим (і смачним) вітамінним доповненням до багатьох страв: супи, соуси, печеня та рагу.
А для лікування застуди дотримуйтесь наступних правил:
Не готуйте при вельми високій температурі. Дозвольте аромату розподілитися в їжі.
Не залишайте в мікрохвильовій печі понад 45 секунд.
Після очищення зубчика часнику, почекайте десять хвилин, щоб приготувати його.
Намагайтеся вживати більше одного зубчику часнику в кожному вживанні їжі, щоб побачити кращі результати.


Дозування


Два-три зубчики часнику щодня - це мінімальна доза, яку бажано прийняти, щоб задовольнити організм потрібними вітамінами й мінералами. Пам'ятайте, що надмірне споживання впливає на обмін речовин.


Користь для чоловіків


приголомшливий засіб для підвищення потенції та збільшення лібідо

Часник - афродизіак, здатний посилювати сексуальний потяг, тому він безпосередньо пов'язаний із потенцією.
Найважливішим для чоловічого організму серед корисних мікроелементів являється селен. Ця речовина бере участь у біосинтетичних процесах тестостерону, що підтримують нормальне виробництво основного андрогену, який забезпечує здорове функціонування репродуктивної системи. Селен також покращує якісні властивості сім'яної рідини. Цей елемент є присутнім в сперматогенезі, який сприяє утворенню рухливих і здорових сперматозоїдів.
Згідно з новим дослідженням, чоловіки, які їдять часник, насправді більше приваблюють жінок.
Дослідження мало три фази, в яких кількість і тип (цибулини або капсули), що давались 42 учасникам чоловічої статі, варіювалися. Запах тіл був зібраний за допомогою прокладок, які носили протягом 12 годин. Згодом їх обнюхували 82 представників протилежної статі, які відзначили їх приємність, привабливість і інтенсивність.
Оскільки користь для імунної системи від вживання часнику включає антиоксидантну, імуностимулюючу, серцево-судинну, бактерицидну і протиракову дію, цілком імовірно, що переваги людського запаху були сформовані статевим відбором.


Користь для жінок

багатий на корисні речовини часник чинить позитивний вплив на жіноче здоров'я

Ця маленька перлина є універсальним продуктом, який можна використати для поліпшення здоров'я жіночого організму. Це корисно у запобіганні розвитку раку матки і грудей. Багато лікарів радять його під час вагітності завдяки фолієвій кислоті, яка позитивно впливає на розвиток плоду. Це також вбиває шкідливі мікроби і бактерії, які можуть несприятливо вплинути на вагітність. Головне - вживати помірно. Британські вчені встановили, що часник може запобігти виникненню остеоартриту у жінок. Це захворювання найчастіше зустрічається у жінок старше за п'ятдесят років. Артроз - це захворювання, яке активно руйнує суглоби колін, а також стегна. Хребет також може постраждати.
Крім того, він уповільнює утворення жирів в жіночому тілі, має антисептичні речовини. Просто включіть у свій раціон хоч би один зубчик часнику, і тоді ваше здоров'я покращиться.

Шкода часнику

негативний вплив часнику на серцево-судинну систему

Неприємний запах


Відсутність особистої гігієни може бути не лише єдиною причиною неприємного запаху, оскільки споживання часнику має масу незручностей. У ньому містяться різні хімічні речовини, які сприяють смердючому диханню. Перш ніж з'їсти свій улюблений часниковий хліб, переконайтеся, що у вас під рукою спрей для ротової порожнини, щоб уникнути незручних ситуацій.


Висип на шкірі


Надмірна кількість часнику в їжі призводить до роздратування шкіри і висипу. Оскільки він містить фермент аліїназа, який зазвичай є причиною шкірних висипів. Бажано надягати рукавички під час взаємодії з цибулевим продуктом.


Головний біль


Якщо приймаєте часник в сирому вигляді ви можете наразитись на головний біль, нудоту і неприємними відчуттями в області скронь. Погіршення самопочуття негативно впливає на психічний і фізичний стан людини. Людям, що страждають на мігрень, необхідно уникати продуктів, які зазвичай викликають подібні симптоми.


Прищі


Деякі люди готові прибігти до самих різних способів очищення власної шкіри. Аліцин бореться з бактеріями, тому є ефективним засобом від прищів в домашніх умовах. На жаль, нанесення цього ферменту на будь-яку частину тіла може пошкодити її та викликати опіки.
Розріджувач крові
Деякі люди стверджують, що сірка в сирому часнику допомагає організму позбутися від токсинів та стимулює печінку виробляти ферменти детоксикації, які фільтрують ферменти крові. Було доведено, що споживання від двох до чотирьох зубків в день або від 600 до 1200 мг капсульованого чи висушеного старого часнику допомагають вашому організму природним чином.


Операція


Часник може руйнувати антикоагулянти. Ви повинні обговорити зі своїм лікарем вживання добавок і спеціальних вітамінів задовго до хірургічного втручання, і у разі потреби припинити їх вживати. Такі препарати можуть не підходити людям, що вживають ліки які розріджують кров.


Алергія


Алергічні реакції на деякі цибулинні рослини, отруюють життя мільйонів людей. Найбільш поширені симптоми: чхання (безконтрольне і таке, що повторюється), сльозотеча, почервоніння, припухлість повік, свербіж в очах, головний біль і висока температура. У окремих випадках часник викликав анафілаксію, потенційно смертельну гіперчутливість.

Способи зберігання, посадки й збору


Як посадити часник в домашніх умовах?

необхідно визначити вірні терміни посадки і як правильно посадити, щоб отримати хороший врожай

Як тільки у вас буде хороший органічний насінний часник, час саджати. Краще це робити восени до перших лютих морозів. Перед посадкою ви можете підживити ґрунт органічною речовиною, особливо якщо ви нещодавно зібрали врожай, який ріс в тому ж місці.
Розбийте голівки часнику, намагаючись не пошкодити паперову обгортку навколо кожного зубчика.
Посадіть на 2 дюйми від краю контейнера, розмістіть цибулини на 5 дюймів один від одного по всіх напрямках. Використайте шматок бамбука, щоб зробити посадкові отвори глибиною 3 дюйми. Помістіть один зубок на отвір, плоскою стороною вниз і гострим кінцем вгору. Засипте отвір ґрунтом, переконавшись, що кінчик зубчика знаходиться приблизно на 1 дюйм нижче поверхні. Після чого мульчування землі, яке надалі підтримуватиме вологість між поливами. Часник може прорости, а потім загинути взимку, але не хвилюйтеся. Він знову проросте навесні.


Коли викопувати часник?


Напровесні ви почнете бачити маленькі зелені пагони, що з'являються з ґрунту. Вони будуть рости, поки не стануть дуже високими. На початку літа дадуть часникові квіткові стрілки. Після того, як ви зібрали квіткові стрілки з часнику, продовжуйте вирощувати стебла протягом місяця. Ви знатимете, що вони готові до збору врожаю, як тільки листя часнику з твердою шийкою стане темніше на кінцях, або на часнику з м'якою шийкою стебла фактично обпадуть.


Як зберігати озимий часник у квартирі?


У дуже холодних місцях ви можете покласти солому на поверхню ґрунту в періоди, коли температура залишається нижче нуля впродовж тривалого періоду часу. Будьте готові видалити його, коли температура підніметься, оскільки солома має тенденцію залишатися вологою, і вона буде псувати зубчики. У сухому кліматі не дозволяйте ґрунту повністю висохнути.
Часник має бути сухим і твердим, без слідів гниття і чорних плям. Не слід стискати, як м'яку губку. Якщо такі ознаки спостерігаються, краще викинути. Якщо часник вологий, це означає, що розкладання почалося всередині. Не купуйте голівки, які вже почали проростати, тому що кількість вітамінів і корисних речовин в них мінімальна.

Зберігайте часник в добре провітрюваному місці, далеко від яскравого світла. Взірцеве сховище це прохолодна і темна зона з вентиляцією.



Як зберігати весняний часник у квартирі?

від правильного зберігання залежить якість продукту

Навесні обов'язково видаляйте солому (якщо використовуєте її), як тільки температура підніметься вище позначки нуль. Коли часник починає рости, удобрюйте його кожні 3 тижні розбавленим рідким органічним добривом. Тримайте ґрунт постійно вологим. Відріжте стрілки відразу після того, як вони з'являться, щоб активізувати ріст цибулин. Вони будуть готові до прибирання на початку літа, коли нижня третина листя пожовтіла.


Як зберігати часник у холодильнику?


Зберігання часнику в щільнішому ящику вашого холодильника розв'язує проблему вологості. Залишки очищених зубків або подрібненого часнику залишають на пару тижнів в холодильнику в невеликому контейнері. Майте на увазі, що після охолодження часник почне давати сходи протягом декількох днів після того, як досягне кімнатної температури. Бережіть до тих пір, поки не будете готові його використати.


Як швидко почистити часник?


Щоб легко очистити часник, відріжте кожен кінець зубчика. Потім поверніть ніж убік, щоб плоска сторона була паралельна обробній дошці, а гострий край був спрямований від вас. Помістіть свій ножик таким чином згори об'єкту і дайте лезу швидко хлопнути п'ятою вашої руки, щоб злегка роздавити зубчик.
Якщо ви збираєтеся почистити багато зубчиків часнику одночасно, покладіть їх в киплячу воду на 10-20 секунд. Потім необхідно опустити їх в холодну воду.

FAQ - Часті питання:

Что делать, если я ем слишком много чеснока во время беременности?

Употребление чеснока может быть очень полезным во время беременности, если его умеренно употреблять. Избыток может вызвать раздражение желудочно-кишечного тракта, падения артериального давления до опасного уровня. Рекомендуется не более 2–3 зубчиков чеснока в день, чтобы избежать каких-либо осложнений.

Может ли аллицин лечить дрожжевую или грибковую инфекцию?

Сторонники альтернативного здоровья уже давно рекомендуют употреблять чеснок при лечении вагинальных дрожжевых инфекций, чрезмерного роста кандида и других грибковых инфекций.

Каковы преимущества чесночных таблеток?

Специальное покрытие для таблеток помогает контролировать запах чеснока и обеспечивает высвобождение таблеток после прохождения через желудок.

Зміст
  • Як веде боротьбу з хворобами
  • Які вітаміни містить?
  • Де купити?
  • Екстракт часнику
  • Використання у повсякденному житті
  • Дозування
  • Користь для чоловіків
  • Користь для жінок
  • Шкода часнику
  • Способи зберігання, посадки й збору
  • Як посадити часник в домашніх умовах?
  • Коли викопувати часник?
  • Як зберігати озимий часник у квартирі?
  • Як зберігати весняний часник у квартирі?
  • Як зберігати часник у холодильнику?
  • Як швидко почистити часник?
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.