Facebook Pixel

Те що мало хто знає про вітамін С

Те що мало хто знає про вітамін С

Визначення з наукової точки зору

Сама назва "аскорбінова кислота" походить від давньогрецького слова "не-" латинського scorbutus, що означає «цинга». Таким чином буквальний переклад звучить "протівоскорбутний". Це органічна сполука з формулою C6H8O6, є біологічно активним елементом, який бере участь в біохімічних процесах. Необхідний для скелета і сполучної тканини, яка стає рихлою, сприйнятливою до інфекцій, запальних процесів при його нестачі.

Саме з цієї причини, жителі півночі, у яких обмежений доступ до свіжих фруктів і овочів страждають від цинги. В результаті ясна кровоточать, стають пухкими, відбувається втрата зубів. Втім, недолік можна виявити на ранніх стадіях і не чекати, поки проявиться серйозна хвороба.

 

Наукові дослідження

Взаємозв'язок між дефіцитом вітаміну С і цингу була встановлена біля 90 років назад.

Взаємозв'язок між дефіцитом вітаміну С і цингу була встановлена біля 90 років назад. Саме в цей час вперше він був отриманий синтетичним шляхом. З цього моменту почалися серйозні дослідження про його вплив на здоров'я людини. Найвагоміші з них асоціюються з ім'ям Лайнуса Полінга. Деякі важливі факти, пов'язані з його ім'ям, розглянемо далі.

  1. Сам вчений був двічі лауреатом Нобелівської премії за досягнення в хімії.
  2. Його дослідження вітаміну С і вплив на організм тривали більше 25 років.
  3. Сам вчений брав величезні дози кожного дня - не менше 10 000 мг щодня, при цьому його працездатність, активність вражали всіх оточуючих.
  4. З початком прийому він майже не застудився.
  5. Великий вчений зумів довести, що це єдиний вітамін, який не накопичується в організмі - його необхідно заповнювати щодня.
  6. Лайнус Полінг створив десятки формул на основі вітаміну С, при цьому категорично відкидав пропозиції комерційних компаній про їх продаж. Він стверджував, що наука повинна служити людям, а не комерції.
  7. Його ім'я для американців асоціюється зі справжньою революцією в області біодобавок: завдяки невтомній роботі, публікаціям, книгам біодобавки в 60-их роках минулого століття брав кожен четвертий американець і рекомендував їх друзям.
  8. Він помер у віці 93 років, стверджуючи незадовго до смерті, що секрет довголіття - здорове харчування, великі дози вітаміну С і позитивні емоції, міцна, дружна сім'я.

Противники і прихильники

Вітамін С - потужний антиоксидант.

Вітамін С - потужний антиоксидант. Його великі дози знижують рівень вільних радикалів в організмі, перешкоджають природному процесу окислення. Відповідно, це призводить до порушення обміну речовин і травлення. Про це свідчать пізніші дослідження. На їх підставі багато хто вважає теорію Полінга помилковою. Тому незважаючи на всі заслуги перед наукою, часто супротивники називають його анти вченим.

Насправді, у всьому є своя "золота середина". В якості доказів "за" можна розглядати такі важливі моменти.

  1. Люди, які приймають в день достатню дозу Вітаміну С рідше хворіють і швидше одужують.
  2. Вітамін С дійсно уповільнює зростання ракових клітин.
  3. Антивікові властивості активно використовують косметологи.
  4. Що стосується супротивників добавок вітаміну С, то і у них є свої аргументи, до яких варто прислухатися. Вони засновані на самих останніх наукових і клінічних доказах.
  5. Надто великі дози можуть призвести до розвитку алергії.
  6. Клінічно не було доведено, що вітамін С допомагає вилікуватися від застуди.
  7. Перевищення дозувань на тривалій основі призводить до дисбалансу і сприйнятливості організму до інфекцій, підвищення ризику розвитку онкологічних і серцевих захворювань.

біологічна роль

Щоб розібратися в таких суперечливих даних, варто зрозуміти, як вітамін С впливає на організм.

Щоб розібратися в таких суперечливих даних, варто зрозуміти, як вітамін С впливає на організм. Для початку саме він служить для нас джерелом енергії. Напевно вам доводилося помічати, як складно прокидатися вранці взимку, коли свіжих фруктів і овочів в раціоні майже немає. Це важлива, але далеко не єдина функція вітаміну С в організмі.

  1. Він бере участь в синтезі колагену. Саме з цієї причини, люди які правильно харчуються, завжди виглядають молодшими за свої роки.
  2. Перетворює шкідливий холестерин в жовчні кислоти і сприяє їх висновку природним шляхом.
  3. Підвищує засвоєння гемоглобіну в кишечнику.
  4. Стабілізує баланс убіхінола і вітаміну Е.
  5. Стимулює синтез інтерферону - природного гормону для протидії вірусним інфекціям. Тому вважається натуральним иммуномодулятором.
  6. Також він бере участь в біосинтезі ряду амінокислот. Однак до кінця весь процес все ще не вивчений.

Безперечна користь в розумних дозах

На підставі цих даних, логічно припустити, що вітамін С нам всім необхідний щодня, але - в розумних дозах.

На підставі цих даних, логічно припустити, що вітамін С нам всім необхідний щодня, але - в розумних дозах. Цікаві дослідження були проведені в 2005 році.

  1. Вони довели, що раціональне харчування, прийом добавок вітаміну С в зимовий час (в межах добової дози) - найкраща профілактика передчасного старіння, розвитку хвороби Альцгеймера.
  2. Крім того, добавки вітаміну С разом із спеціальною дієтою наказують онкологічним хворим. На ранніх стадіях хвороби, а також в період реабілітації після хірургічного втручання і хіміотерапії він допомагає активізувати відновлювальні функції і впоратися з хворобою.
  3. Доведено безсумнівна користь для людей, які страждають від зайвої ваги. Прискорення метаболізму, підвищення тонусу сприяє більшій активності і, як наслідок, схудненню.
  4. Вітамін С не лікує застуду і грип. Але сприяє швидшому одужанню і відновленню після них.

Яка добова доза нам необхідна?

Якщо деякі твердження Лайнуса Полінга досить спірні, деякі з них ніхто так і не зміг спростувати. Наприклад, що вітамін С не синтезується в організмі і необхідно його надходження ззовні. Щоб забезпечити себе вітаміном в повній мірі, важливо зрозуміти, яка дозування нам необхідна.

Рекомендована добова норма

Вік (років)

Вітамін С (мг)

немовлята

0-6 міс.

40

7-12 міс.

50

діти

1-3

15

4-8

25

чоловіки

9-13

45

14-18

75

19-70

90

більше 70

90

жінки

9-13

45

14-18

65

19-70

75

> 70

75

вагітні

19-50 років

85

Шалені жінки

19-50 років

120

У різних країнах добова доза може відрізнятися і цей момент слід враховувати, якщо ви купуєте вітаміни і добавки іноземного виробництва. Дозування розраховуються МОЗ кожної країни, з урахуванням особливостей раціону в регіоні.

Продукти для здоров'я і енергії

все більше людей віддають перевагу якісним натуральним продуктам

Якщо в п'ятдесятих роках минулого століття було прийнято вважати, що тільки біодобавки вирішують проблеми зі здоров'ям, забезпечують організм усім необхідним, то в наші дні все більше людей віддають перевагу якісним натуральним продуктам з багатим вмістом поживних речовин, вітамінів, мінералів. Чим доповнити раціон, щоб щодня отримувати вітамін С в повному обсязі?

Ппродукти в вітаміном С

мг / 100 г

Свіжа смородина, свіжа петрушка

200

Гуаява в консервах

180

Сирий червоний солодкий перець

165

Сирий зелений солодкий перець

127

сира брокколі

110

Сира чорна редька

100

ківі

80

Приготована брокколі, брюссельська капуста, шніт-цибуля, крес-салат, полуниця, лічі

60

Апельсин, свіжий лимон

52

Сира кольорова капуста, свіжовичавлений апельсиновий сік

50

Свіже манго, клементини, червона смородина

42

Сирий шпинат, приготована кольорова капуста, салат корн, сирої кульбаба

35-40

Приготований щавель, малина, диня, сирої батат, теляча печінка, сирої редис, сирої портулак, приготована кочення капуста

20-26

Приготована бруква, приготований мангольд, сирої корінь селери, сирої помідор, патисон, рукола, печінку птиці, телячі мізки

15-19

Сира китайська гарбуз, приготовані боби, приготований турнепс, приготована спаржа, приготований шпинат

10-12

На відміну від інших видів вітамінів, він міститься в простих, знайомих і доступних продуктах. Тому заповнити з їх допомогою добову норму не складе особливих труднощів.

Коли потрібні додаткові порції?

З урахуванням вищесказаного, питання більш ніж логічний.

З урахуванням вищесказаного, питання більш ніж логічний. Насправді, такі ситуації виникають частіше, ніж це здається на перший погляд.

  1. У зимовий і весняний період майже у всіх настає нестача вітамінів. Авітаміноз виникає через відсутність або мінімальної кількості свіжих овочів і фруктів.
  2. У курців вітаміни і мінерали погано засвоюються, судини ослаблені. Додаткові порції допомагають частково знизити шкоду від нікотину, відновити нормальний рівень вітамінів в крові.
  3. Під час застуди та грипу купити вітамін С вам порекомендує лікар, щоб активізувати імунну систему, швидше одужати.
  4. Відновлення після хірургічних втручань - складний, іноді тривалий процес. У лікарняних умовах не завжди виходить харчуватися повноцінно. Ще складніша ситуація, якщо у хворого є проблеми з ковтанням, жуванням. Тоді все необхідне для підтримки і відновлення пацієнтам вводять внутрішньовенно.
  5. Неправильне харчування також служить причиною авітамінозу. Борошняні, смажені, солоні і копчені продукти містять багато калорій і в мінімальних дозах - корисні речовини. Тому якщо вам доводиться перекушувати фаст-фудом через зайнятість на роботі, то капсули з вітаміном С повинні бути вашим постійними супутниками.
  6. Зниження апетиту на грунті стресу - серйозне показання щоб вітамін С купити.

Як виявити дефіцит?

Є кілька симптомів, які допомагають нам помітити брак на ранніх стадіях:

  • почуття втоми вранці, яке посилюється до вечора;
  • при більш тривалій нестачі з'являються прищі, сухість шкіри, дрібні зморшки навіть у молодих людей;
  • легко з'являються синці навіть від не дуже сильного натискання на шкіру, які потім довго проходять;
  • зайву вагу також вважається одним з ознак;
  • часті кровотечі з носа;
  • дратівливість, нервозність, стрес.

При наявності одного з них або декількох варто звернутися до лікаря, який допоможе скорегувати харчування, підібрати оптимальний комплекс.

Протипоказання, запобіжні заходи

Вітамін С відноситься до тієї групи препаратів, які найчастіше покупці купують самостійно

Вітамін С відноситься до тієї групи препаратів, які найчастіше покупці купують самостійно, вважаючи що він не може принести шкоди. Насправді, як з коханими добавки з ним варто бути обережним, оскільки вам доведеться швидко переконатися на власному досвіді що це не так. Головна проблема - протипоказання, які є навіть у банальній "аскорбінки."

  1. Наявність захворювань судин, таких як варикозне розширення вен, тромбофлебіт. Безконтрольний прийом може спровокувати відрив тромбу, погіршити кровообіг.
  2. Цукровий діабет. Особливо обережно потрібно ставитися до вибору і прийому препаратів, оскільки багато містять цукор і призводять до підвищення рівня в крові.
  3. Прийом на тривалій основі у великих дозах провокує зворотний ефект - з'являється безсоння, можуть проявлятися алергічні реакції, підвищена збудливість.

 

Передозування препаратів вітаміну С вкрай рідко має серйозні наслідки, але можуть з'явитися висипання, діарея, нудота. Саме тому варто подалі.

Топ 3 брендів з виробництва вітаміну С

Тисячі брендів у всьому світі

Тисячі брендів у всьому світі - починаючи від фармацевтичних компаній, закінчуючи знаменитими брендами біодобавок займаються виробництвом і реалізацією вітаміну С. Серед них варто окремо відзначити.

  1. Irwin Naturals вже багато десятиліть вважається брендом №1 серед добавок. Багато в чому тому, що більшість формул були розроблені Лайнусом Полингом і вже майже 50 років компанія залишає їх без змін.
  2. Solgar вже добре відомий українським покупцям завдяки кращому поєднанню ціни, якості, ефективності даної лінійки препаратів.
  3. Pure Encapsulations відрізняється гіпоалергенними формулами, які стали "рятувальним кругом" для людей схильним до алергії.

Порівняльна таблиця

Назва продукту

бренд

Особливості

Вітамін С -1000, Vitamin C, Now Foods, C-1000, 100 таблеток

Now Foods

Виготовляється з сушеного подрібненого шипшини, підходить для людей з алергією на цитрусові

Вітамін С ліпосомальний, Micro Liposomal C, Nutricology, 120 мл

Nutricology

Рідка форма вітаміну С, підходить для дорослих і дітей. В якості допоміжних компонентів, містить фосфолипида. Відмінно зміцнює імунітет.

Вітамін С ліпосомальний, Liposomal Vitamin C, Solaray 400 мг, 100 вегетаріанських капсул

Solaray

Виробляється з сировини виключно рослинного походження, не містить добавок тваринного походження, добре підходить для вегетаріанців.

Колаген для краси, Collagen Beauty, Irwin Naturals, 80 капсул

Irwin Naturals

Антивіковий комплекс вітамінів і масел для підтримки загального стану і молодості шкіри. Багатий на вітамін С, маслами натурального походження.

Естер С з біофлавоноїдами, Ester-C, American Health, 500 мг, 120 капсул

American Health

Унікальна форма вітаміну С, яка засвоюється в організмі краще за інших. Виробляється на основі цитрусових фруктів.

Підбиваючи підсумки

З усього вищесказаного можна зробити наступні висновки:

  • всім, хоча б кілька разів у житті доводиться приймати вітамін С;
  • важливо не зловживати ним;
  • при дотриманні всіх правил, з його допомогою можна зміцнити здоров'я і вести активний спосіб життя;
  • важливо отримувати консультацію лікаря перед прийомом будь-яких добавок.

Прислухайтеся до порад фахівців, щоб ви і ваші близькі завжди були здорові!

FAQ - Часті питання:

Какой витамин вы посоветуете при беременности?

Тот, который порекомендует ваш врач. В этот период лучше не принимать самостоятельных решений - важно сохранить не только ваше здоровье, но также будущего ребенка. Поэтом обратитесь в консультацию, чтобы вам помогли сделать лучший выбор.

Хроническая усталость — это как раз мой симптом. Какой лучше купить витамин С, чтобы избавиться от него?

Каждый представленный в каталоге продукт имеет ряд своих особенностей. Чтобы найти лучший, наиболее подходящий вариант, позвоните нашим консультантам по телефону или свяжитесь в онлайн чате. После разговора станет ясно, что именно вам нужно.

Как понять что препарат выбран правильно и "работает"?

Если через несколько дней после начала приема вы чувствуете себя бодрее, активнее, нет аллергических реакций — значит все хорошо. Однако, если спустя 2 недели вы не замечаете перемен, стоит обратиться к специалисту, чтобы помог выбрать другой препарат.

Покупал раньше витамин С, но появлялась аллергия. Как быть?

Если у вас сохранились старые упаковки, почитайте состав и сравните с другим препаратом - таким образом появится возможность исключить аллергены. Но даже в этой случае будьте осторожны - примите сначала 1 порцию и подождите 24 часа, чтобы убедиться в отсутствии аллергии, только после этого можно принимать полную дозировку, как это написано в инструкции.

Зміст
  • Визначення з наукової точки зору
  • Наукові дослідження
  • Противники і прихильники
  • біологічна роль
  • Безперечна користь в розумних дозах
  • Яка добова доза нам необхідна?
  • Продукти для здоров'я і енергії
  • Коли потрібні додаткові порції?
  • Як виявити дефіцит?
  • Протипоказання, запобіжні заходи
  • Передозування препаратів вітаміну С вкрай рідко має серйозні наслідки, але можуть з'явитися висипання, діарея, нудота. Саме тому варто подалі.
  • Топ 3 брендів з виробництва вітаміну С
  • Порівняльна таблиця
  • Підбиваючи підсумки
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.