Facebook Pixel

Вітамін Е і його особливості

Вітамін Е і його особливості

зміст

  1. Наукові факти про вітамін Е
  2. Значення для здоров'я вітаміну Е
  3. Вітамін Е жінками чоловікам
  4. Вітамін Е для малюків
  5. Вітамін Е для шкіри
  6. Спорт і схуднення з вітаміном Е
  7. Вітамін Е: де міститься?
  8. Добова порція вітаміну Е
  9. Дефіцит вітаміну Е
  10. Чи варто приймати додаткові порції вітаміну Е?
  11. Які препарати з вітаміном Е краще вибирати?

Якщо раніше про вітаміни і мінерали дізнавалися від лікарів, то тепер інформація про них доступна з усіх можливих джерел. Вона досить неоднозначна суперечлива, що обумовлено об'єктивними причинами. Але що стосується вітаміну Е, то тут одностайні - він корисний і необхідний для здоров'я. Які властивості роблять його особливим? Розглянемо в даній статті.

Наукові факти про вітамін Е

Герберт Еванс і Кетрін Скотт Бішоп відкрили вітамін Е в ході експериментів над мишами в 1922 році. Вони ж вперше описали, як саме він впливає на організм і як важливий правильний, збалансований раціон для здоров'я. Дані дослідження викликали жвавий інтерес в науковому світі, тому експерименти проводили десятки кращих вчених минулого століття і вже в 1938 році його отримували повністю синтетичним шляхом.

Що вдалося дізнатися за більш ніж сто років? Масу цікавих наукових фактів, які варто знати кожній людині.

  1. Являє собою групу природних сполук похідних токола, найважливішими з яких є токофероли і токотрієноли.
  2. Назва «токоферол» походить від грец. - «потомство, дітонародження», і - «несу», завдяки позитивному впливу на репродуктивну систему людей і тварин.
  3. У природі виявлено 8 різних з'єднань, які містять вітамін Е (альфа-, бета-, гамма-, дельта-токоферол і альфа-, бета-, гамма-, дельта-токотрієноли). Найчастіше зустрічається альфа-токоферол.
  4. Повністю розчиняється в рослинних жирах, майже не розчиняється в спирті.
  5. В організмі діє як антиоксидант, який захищає мембрани клітин від окислення.
  6. Вітамін Е, функції якого все ще вивчаються в наші дні, вже активно використовується в терапії недоношених дітей, кардіології, лікуванні гінекологічних захворювань і косметології.
  7. Один з небагатьох вітамінів, передозування якого не тягне за собою тяжкі наслідки. Втім, медики все ж застерігають від прийому у великих кількостях.

Значення для здоров'я вітаміну Е

як діє вітамін Е на здоров'я людини

Багаторічні експерименти переслідували одну мету: з'ясувати, як діє вітамін Е на здоров'я людини. На даний момент встановлено, що він задіяний практично у всіх життєво важливих процесах.

  1. Перші експерименти з мишами показали: якщо годувати їх тільки їжею тваринного походження, то вони відмінно себе почувають, але втрачають здатність розмножуватися. Додавання в раціон зернових, масло пшениці відновлює цю функцію. Аналогічно відбувається з організмом людини. Правда репродуктивна здатність не зникає повністю, а тільки знижується. Активно використовується для лікування безпліддя у чоловіків жінок, а також ряду гінекологічних захворювань.
  2. Вітамін Е і його користь для шкіри заслуговують окремого розгляду. З медичної точки зору він використовується в терапії відкритих ран, шрамів, рубців. Сприяє регенерації тканин. Захищає шкіру від перегріву і переохолодження.
  3. Бере участь в процесах дихання клітин, обміні речовин. Служить захистом для них від проникнення вірусів, бактерій, інфекцій.
  4. Впливає на систему кровообігу, є частиною побудови нових капілярів, запобігає утворенню холестеринових бляшок на стінках.
  5. Впливає на роботу м'язів, дає їм гнучкість, еластичність. У тому числі корисний для серця. Тому в медицині використовується як кардіопротектор. У спорті його використовують для підтримки тонусу м'язового корсету. Крім того, вітамін Е бере участь в синтезі білка, який необхідний спортсменам для набору м'язової маси.
  6. Доведено вплив на зниження рівня цукру в крові. Тому рекомендований для прийому діабетикам.
  7. Знижує наслідки розумового і фізичного перевтоми, дозволяє підтримувати енергійність протягом всього дня, хоча не є енергетиком, в звичному розумінні.
  8. Використовується в багатьох клініках світу як засіб профілактики і пом'якшення прояву симптомів хвороби Альцгеймера.
  9. Вітамін Е є частиною терапії онкохворих, нарівні з вітаміном С і іншими вітамінно-мінеральними комплексами. Завдяки антиоксидантним властивостям, він уповільнює розвиток пухлин і допомагають швидше реабілітуватися.

Таким чином, його користь для здоров'я визнана як традиційною медициною, так фахівцями по альтернативному лікуванню.

Вітамін Е жінкам і чоловікам

Вітамін Е жінкам і чоловікам

Якщо правильний раціон для вас просто порожні слова, ви віддаєте перевагу солодкій випічці, копченого м'яса, фаст-фуду, то проблеми виникають не тільки із зайвою вагою. Знижується репродуктивна здатність і часто виявляється, що зачати дитину неможливо, без спеціального лікування. Як це працює? Розглянемо на прикладі чоловіків і жінок.

У жінок важливо підтримувати хороший кровообіг в області малого тазу. Як ми пам'ятаємо, на цей процес впливає, в тому числі вітамін Е. При неякісному харчуванні, "сидячій" роботі він сповільнюється, відповідно спостерігаються збої менструального циклу, гормональні збої. Додаткові порції призначають не тільки для лікування безпліддя, але також здоровим жінкам на етапі планування вагітності.

Чоловікам також корисно переглянути свої смакові пристрасті і звернутися до лікаря, якщо хочеться мати здорову дитину. Вітамін е сприяє виробленню сперматозоїдів і підвищенню їх фертильності.

Вітамін Е для малюків

Вітамін Е жінкам і чоловікам

Як і у випадку з іншими вітамінами, мінералами, все необхідне для здорового розвитку діти отримують ще під час вагітності. Однак, зафіксовано багато випадків, коли майбутні мами і з страх погладшати знижують споживання жирів до абсолютного мінімуму або зовсім відмовляються від них. Такий підхід знижує рівень гормонів, які необхідні для зачаття і повноцінного розвитку плоду.

У період грудного вигодовування необхідність у вітаміні Е трохи зростає і цей факт слід враховувати тим, хто хоче якомога швидше повернутися до колишніх обсягів. Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, то можна не хвилюватися про додаткові працях, оскільки вітамін Е додають в усі якісні суміші.

У вигляді добавок призначають вітамін Е недоношеним дітям. У них дуже маленький або ще не сформований ліпідний шар, тому додаткові порції допомагають його швидше сформувати. Крім того, він підвищує шанси малюка на виживання і повноцінний розвиток без розумових порушень.

Вітамін Е для шкіри

вплив на здоров'я шкіри потребує особливої уваги.

Ми вже згадували, що вплив на здоров'я шкіри потребує особливої уваги. Даний факт охоче взяли на "озброєння" косметологи, виробники косметики і майстри спа-процедур для обличчя і тіла.

Секрет в тому, що вітамін Е є потужним антиоксидантом, який запобігає передчасному старінню шкіри, а при правильному застосуванні допомагає зберегти її молодість набагато довше. Він скорочує кількість вільних радикалів в епідермісі, надає тонус, стимулює процеси відновлення, сприяє зволоженню і утриманню вологи в шкірі.

Якщо ви користуєтеся антивікової косметикою для домашнього догляду, то уважно почитайте її складу: напевно ви виявите, що в звичному кремі, сироватці, тональному кремі міститься вітамін Е. Звичайно, якщо косметика хорошої якості. Але він корисний не тільки в боротьбі зі зморшками.

  1. Косметологи використовують його для лікування прищів, акне. Регенеруючі властивість допомагають усунути їх прояви, а також прибрати наслідки - рубці після акне.
  2. Вітамін Е в складі масок відновлює шкіру після агресивних косметологічних процедур, таких як пілінг. У цей період порушується ліпідний шар і природний захисний бар'єр, тому вітамін Е необхідний для їх відновлення.
  3. Ще одна особливість - здатність вирівнювати рельєф шкіри. Тому його використовують для лікування целюліту.
  4. Використовувати капсули з вітаміном Е люблять жінки, які доглядають за собою в домашніх умовах. Досить змішати його з соком Алое Віра, медом, або просто додати в будь-яку маску домашнього приготування, щоб посилити користь в кілька разів.
  5. Також додатково варто відзначити, що використовується вітамін Е користь відчутна і для волосся. Додайте його в шампунь, бальзам і маску, щоб не переживати про сухих, ламких кінчиках і випаданні.

Спорт і схуднення з вітаміном Е

Спорт і схуднення з вітаміном Е

Чи не вважаєте в собі сил займатися зарядкою вранці або ходити в спортивний зал? Тоді вам точно потрібно купити вітамін Е . Зазвичай, вже через 7-10 днів прийому відчувається прилив сил і бадьорості, тому в перебігу дня ви починаєте встигати більше, організму потрібно фізична активність. І найкращий спосіб її дати - повноцінна зарядка, тренування.

Важливо, що під час прийому підвищується тонус, еластичність м'язів, тому ризик отримати травму через необережність знижується. Тим, хто мріє не просто підтягти м'язи, а отримати красиві, рельєфні біцепси і трицепси, красивий накачаний прес, не варто нехтувати додатковими порціями. Вітамін Е є частиною спортивного харчування, входить до складу всіх відомих спортивних добавок.

Тим, хто хоче схуднути, важливо повністю переглянути свій раціон і доповнити програму фізичними навантаженнями. У цьому випадку м'язи стануть підтягнутими, гнучкими. І це важливий фактор, оскільки саме міцний м'язовий корсет допомагає позбутися від опуклого живота, зайвого жиру на стегнах і руках.

Вітамін Е: де міститься?

Здоровий спосіб життя розумно почати з правильного харчування.

Здоровий спосіб життя розумно почати з правильного харчування. Примітно, що збалансований раціон, в якому є досить свіжих овочів і фруктів, поставляє в організм все, що йому необхідно. Тому в наведеній таблиці ви напевно зустрінете багато знайомих продуктів, які зустрічаються в описі інших вітамінів і мікроелементів.

Назва продукту

Вміст вітаміну Е в 100 гр

Відсоток добової потреби

Олія соняшникова

44 мг

440%

Насіння соняшнику (насіння)

31.2 мг

312%

мигдаль

24.6 мг

246%

фундук

21 мг

210%

маргарин вершковий

20 мг

200%

олія арахісова

16.7 мг

167%

Масло оливкове

12.1 мг

121%

Висівки пшеничні

10.4 мг

104%

арахіс

10.1 мг

101%

кедровий горіх

9.3 мг

93%

масло гірчичне

9.2 мг

92%

Гриби білі сушені

7.4 мг

74%

курага

5.5 мг

55%

арахіс

10.1 мг

101%

Волоський горіх

2.6 мг

26%

кедровий горіх

9.3 мг

93%

кешью

5.7 мг

57%

кунжут

2.3 мг

23%

мигдаль

24.6 мг

246%

Насіння соняшнику (насіння)

31.2 мг

312%

фісташки

2.8 мг

28%

фундук

21 мг

210%

Бринза (з коров'ячого молока)

0.3 мг

3%

Йогурт 6%

0.2 мг

2%

Йогурт 6% солодкий

0.2 мг

2%

Кумис (з кобилячого молока)

0.1 мг

1%

Маса сирна 16,5% жирності

0.1 мг

1%

Молоко 3,5%

0.1 мг

1%

молоко козяче

0.1 мг

1%

Ікра червона зерниста

3 мг

30%

ікра минтаю

2 мг

20%

Ікра чорна зерниста

4 мг

40%

Кальмар

2.2 мг

22%

камбала

1 мг

10%

кета

1.3 мг

13%

креветка

0.6 мг

6%

лящ

1 мг

10%

Лосось атлантичний (сьомга)

1.8 мг

18%

Кріп (зелень)

1.7 мг

17%

Шпинат (зелень)

2.5 мг

25%

Щавель (зелень)

2 мг

20%

Петрушка (зелень)

1.8 мг

18%

Насправді, продуктів, де є вітамін Е, набагато більше, ніж наведено в таблиці. Однак саме ці багаті їм найбільше. Примітно, що під час приготування висока температура не розкладає його, на відміну від вітаміну С. Тому якщо ви любите запечену сьомгу, наприклад, то можна не хвилюватися, що в ній немає корисних речовин.

Зазвичай продукти містять вітамін Е добре засвоюються в організмі. Виняток - порушення обміну речовин, алергія на певні види.

Добова порція вітаміну Е

Щоб отримувати користь від вітамінів, мінералів, не потрібно приймати їх жменями - досить дотримуватися встановлених норм.

Вік (років)

Вітамін Е (мг)

немовлята

0-6 міс.

4

7-12 міс.

5

діти

1-3

6

4-8

7

чоловіки

9-13

11

14-18

15

19-70

15

більше 70

15

жінки

9-13

11

14-18

15

19-70

15

> 70

15

вагітні

19-50 років

15

Шалені жінки

19-50 років

19

Як показує таблиця, добові порції змінюються в залежності від віку, статі, а також в період вагітності та годування груддю. Дані розрахунки слід брати до уваги під час складання повсякденного меню для всієї родини, підбирати продукти, де є вітамін Е.

Дефіцит вітаміну Е

Дефіцит зустрічається вкрай рідко

Ще не так давно вважалося, що дефіцит зустрічається вкрай рідко. Останні дослідження показують, що це не так. Як визначити - чи варто вітамін Е купити або варто утриматися?

  1. Сухість шкіри.
  2. Ламкість нігтів.
  3. Сухість волосся.
  4. Швидка втомлюваність.
  5. Нервозність.
  6. М'язова слабкість.
  7. Порушення координації.
  8. Погіршення пам'яті.
  9. Погіршення зору.
  10. Порушення роботи репродуктивної системи у чоловіків і жінок.

Примітно, що в організмі він накопичується. Вітамін Е продукти містять майже всі (в більшій чи меншій мірі), тому дефіцит проявляється тільки через 1-2 роки.

Чи варто приймати додаткові порції вітаміну Е?

Як і щодо будь-яких інших добавок, завжди є місце спорах. Одні стверджують що це дійсно корисно, інші твердять що це занадто великі дози - справжня отрута. Насправді, серйозних наслідків передозуванні в ході дослідження виявлено не було. Виняток - курці. Великі порції в поєднанні з нікотином викликають у них запаморочення, розлад кишечника.

Тому розумно дотримуватися тієї самої "золотої середини": приймати будь-які вітаміни і мінерали в рекомендованих дозах, при цьому порівнювати їх з урахуванням особливостей раціону. Коли дійсно потрібно купити флакон з вітаміном Е?

  1. У випадках, рекомендованих лікарем.
  2. Якщо ви вирішили знизити споживання жирів, в тому числі рослинного походження.
  3. Є бажання зайнятися спортом, схуднути.
  4. Існують проблеми з гінекологією, зачаттям дитини.
  5. У період менопаузи.
  6. Під час авітамінозу.
  7. Для профілактики простудних захворювань (в комплексі іншими вітамінами).
  8. Для лікування сухості шкіри, випадіння волосся (підсилює дію косметичних засобів).

Також пам'ятаємо, що з віком обмінні процеси сповільнюються, погіршується засвоєння поживних речовин що надходять з їжею. Тому продукти містять вітамін Е, невеликі добавки у вигляді вітамінів допомагають відчувати і виглядати краще однолітків.

Які препарати з вітаміном Е краще вибирати?

Препарати з вітаміном Е

Звичайно ті, яким ви довіряєте. І в першу чергу це відноситься до виробників. Якщо раніше ви вже користувалися продукцією будь-якого з них, задоволені її якістю - тоді сміливо вибирайте вітамін Е вподобаного бренду. Також зверніть увагу на ряд важливих деталей.

  1. Термін придатності.
  2. Цілісність упаковки.
  3. Склад.

Після закінчення терміну придатності будь-які ліки, добавки може становити небезпеку для вашого здоров'я. Цілісність упаковки гарантує, що ви купуєте якісний, оригінальний товар, які зберігають з дотриманням всіх необхідних умов.

Якщо ви купуєте добавки вперше, то звертайте увагу на якісну продукцію від відомих виробників. Коротка таблиця допоможе зробити правильний вибір.

Назва

коротка характеристика

Вітамін Е сухий, Vitamin E, Solgar, з селеном без дріжджів, 100 капсул

Сухі капсули з добавками селену добре підходять для профілактики хвороби Альцгеймера, зниження рівня цукру в крові.

Вітамін Е-400, Vitamin E, Puritan's Pride, 400 МО, 50 капсул

Добре підходить для жінок. Лікарями призначається при менопаузі, порушеннях менструального циклу.

Вітаміни для дітей (Multivitamin for Kids), Garden of Life, Vitamin Code, Вишня, 60 шт

Вітамінно-мінеральний комплекс для дітей від 4 років. Містить все необхідне для здоров'я і правильного розвитку малюків. Має приємний смак, який подобається дітям

Вітамін Е, Vitamin E, Swanson, 1000 МО (450 мг), 60 гелевих капсул

Зручні гелеві капсули. Можна використовувати як для прийому внутрішньо, так і додавати в свою косметику для волосся, обличчя, тіла.

Вітамін Е, Vitamin E, Solgar, натуральний, 268 мг (400 МО), 100 капсул

Чистий вітамін Е без добавок, барвників та інших сторонніх домішок. Добре працює в якості антивікового засобу, а також для підтримки імунної системи, серця, кровообігу.

Всього кілька позицій від провідних брендів зі світовим ім'ям показує, наскільки різноманітний асортимент. Кожна формула покликана вирішувати індивідуальні проблеми. Оптимальний вибір зробити вам допоможе лікуючий лікар або фахівець з біодобавок.

FAQ - Часті питання:

Подскажите, беременным лучше чистый витамин Е или лучше покупать комплекс?

Лучше если свое назначение делает врач. Чаще всего если нет других показаний советуют покупать витамин Е в чистом виде, без других добавок. Иногда назначают комплекс с минералами и другими витаминами, так их расход увеличивается в данный период. Если есть проблемы с правильным питанием, тогда лучше подойдет комплекс витаминов и минералов специально для беременных женщин.

Какие витамины лучше покупать девочке подростку? Слышала что витамин Е очень важен для формирования девочек.

У подростков активно формируется репродуктивная система, меняется гормональный фон. К тому же наступает фаза активного роста. Поэтому полноценное питание, добавки витаминов, в том числе витамина Е будут полезны. В этом возрасте также важно показаться гинекологу, чтобы исключить патологию формирования репродуктивной системы. Вполне возможно, что его придется принимать по назначению врача, а не просто по собственному желанию.

Почему нужно принимать витамин Е при диабете?

Главные проблемы сахарного диабета — замедление обмена веществ, тромбирование сосудов. Витамин Е очищает стенки сосудов, укрепляет их, ускоряет обмен веществ. Кроме того, он способствует регенерации тканей, что очень важно, если есть трофические язвы.

Как витамин Е помогает похудеть?

Он повышает общий тонус организма, помогает избавиться от синдрома хронической усталости. Кроме того, если вы планируете придерживаться низкокалорийной диете, то лучше отказаться от растительного масла, которое считается рекордсменом по содержанию витамина Е и калорий. Таким образом, вы снижаете поступление жиров, при этом не даете организму испытывать дефицит витаминов.

Что посоветуете для иммунитета?

Если вы хотите провести профилактику простудных заболеваний, то лучше принимать комплекс витаминов и минералов дважды в год. Он должен содержать витамины А, группы В, Е, С, D. Для более детальной информации позвоните нашим менеджерам — они помогут подобрать оптимальный комплекс, с учетом возраста, пола, наличия хронических заболеваний, возраста.

Зміст
  • Наукові факти про вітамін Е
  • Значення для здоров'я вітаміну Е
  • Вітамін Е жінкам і чоловікам
  • Вітамін Е для малюків
  • Вітамін Е для шкіри
  • Спорт і схуднення з вітаміном Е
  • Вітамін Е: де міститься?
  • Добова порція вітаміну Е
  • Дефіцит вітаміну Е
  • Чи варто приймати додаткові порції вітаміну Е?
  • Які препарати з вітаміном Е краще вибирати?
Відмова від відповідальності

Цей блог не призначений для забезпечення діагностики, лікування або медичних рад. Інформація на цьому блозі надана тільки в інформаційних цілях. Будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем про будь-яких медичних і пов'язаних зі здоров'ям діагнозах і методах лікування. Інформація на цьому блозі не повинна розглядатися в якості заміни консультації з лікарем. Заяви, зроблені про конкретні товари в статтях цього блогу не підтверджені для лікування, діагностики або запобігання хворобам.

Вам сподобався цей пост?
0
0
Коментарі до статті
Відгуків немає
Додайте ваш відгук

Відгук буде показаний після модерації.