Facebook Pixel

Отруєння міддю

Отруєння міддю - стан, викликаний надлишком цієї речовини в організмі. Мідь дуже важлива для правильного функціонування безлічі органів і систем. Вона приймає активну роль, практично у всіх біохімічних процесах, а також незамінна в процесі кровотворення. Тому, при нестачі такого важливого речовини, лікарі призначають цілі вітамінні комплекси. Отруєння міддю може статися в результаті неправильного прийому таких препаратів, а також на виробництві або в побутових умовах.

опис хвороби

Отруєння міддю може статися в результаті проникнення металевого пилу, випарів або з'єднань через дихальні шляхи, шлунково-кишкового тракту або при попаданні на шкіру. Характеризується отруєння міддю роздратуванням слизової оболонки органів травлення, дихальних шляхів або верхнього шару епітелію. Потрапляючи в кров, частинки міді здатні руйнувати еритроцити, викликати значне надходження в кров гемоглобіну - цей процес має назву гемоліз. При інтоксикації міддю страждає нервова система і легені, розвивається ниркова і печінкова недостатність.

Симптоми

Загальні ознаки отруєння:
• Порушення роботи нирок і сечовивідних системи (не виробляється сеча);
• Очні яблука набувають червоний відтінок;
• Нудота і блювання;
• Дискомфорт, хворобливі відчуття і ломота в м'язах;
• Підвищена дратівливість і депресивний стан.

При вдиханні парів міді розвивається ливарна лихоманка. Для такого стану характерно занепад сил і млявість, сильна спрага і сухість у роті, головний біль, біль в області грудної клітини і задуха, підвищення температури тіла і озноб, нападоподібний сухий кашель та ін.

Якщо попадання сполук даної речовини відбулося в результаті випадкового або усвідомленого проковтування медьсодержащих лікарських препаратів, використання мідного посуду, у людини спостерігаються такі симптоми:

• Поява характерного присмаку в роті і сильне виділення слини;
• Діарея, біль у черевній порожнині, забарвлення калу в синій колір;
• Часто спостерігаються розлади мови, набагато рідше - епілептичні припадки.

причини

Отруєння можливе як в умовах виробничого процесу, так і в побуті. При цьому, даний метал може потрапити в організм через шлунково-кишкового тракту або дихальні органи, при випарах аерозолів і містять мідь речовин, через мідну пил.

Найбільш поширені фактори, що викликають надлишок міді в організмі:

• Під час полірування і шліфування виробів з міді;
• Ливарні виробництва, пов'язані з виробництвом міді, або сплаву міді та цинку;
• протравленого зернових культур перед посівом;
• При порушенні техніки безпеки на підприємствах, пов'язаних з виробленням продукції з міді (виробництв емалі і фарб, гальванопластика, текстильна галузь);
• Обприскування рослин мідним купоросом;
• Застосування в господарстві посуду з міді;
• Використання продуктів, в яких застосовуються для підфарбовування мідні солі;
• Застосування мідних холодильних агрегатів для зберігання продукції;
• Прийом фунгіцидної рідини всередину, навмисно або помилково;
• Вживання хімічних складів з метою суїциду.

Рекомендації по харчуванню

Під час лікування необхідно з обережністю вживати продукти, які містять мідь: м'ясні субпродукти (печінка, серце, нирки, мізки), горіхи (мигдаль, арахіс, лісові та волоські горіхи, насіння), морепродукти, дріжджі, каші (рис, гречка). Рекомендується включити в раціон харчування: яйця, бобові, цибуля, часник і продукти, що містять сірку (сприяє нейтралізації і виведення міді з організму). Слід також включити в раціон яблука-вони є джерелом пектину.