Facebook Pixel

Пневмонія

Пневмонія - це гостре інфекційне захворювання, яке носить запальний характер, вражає велику частину легеневої тканини. Тягне за собою повне руйнування стінки легкого. Вона є найнебезпечнішим захворюванням, серед існуючих інфекційних.

У зоні ризику знаходяться дорослі люди, яким за 40. У 10% випадків пневмонія закінчується летально. Недуга також може розвиватися у хворих, чий імунітет ослаблений в результаті нещодавно перенесених захворювань. Причиною загибелі людей, які страждають на СНІД, дуже часто є пневмонія.

причини пневмонії

Основним фактором, який провокує появу пневмонії, є бактеріальна інфекція. Серед бактерій - збудників виділяють:

  • Пневмококк.
  • Стафілокок.
  • Грибкові інфекції.
  • Кишкова і гемофільна паличка.
  • Крім цього, захворювання може виникнути після перенесених травм грудної клітки, регулярного впливу негативних хімічних чинників.
  • Серед чинників, які привертають до хвороби:
    • Перенесена вірусна інфекція.
    • Регулярне переохолодження організму.
    • Супутні захворювання (цукровий діабет, вроджений або набутий порок серця).
    • Шкідливі звички: куріння, вживання алкоголю.
    • Зниження рівня імунного захисту організму.
    • Неякісне оперативне втручання.
    • Вік.

Симптоми

  • Первинні ознаки пневмонії нагадують симптоми більшості інфекційних захворювань. Згодом вони стають більш характерними. Медики виділяють основні: Ускладнення після перенесеної пневмонії
    • Озноб, повішення загальної температури тіла.
    • Зниження працездатності, періодична слабкість.
    • Під час сну підвищується пітливість.
    • Нездужання в суглобах і м'язах.
    • Гострий головний біль.
    • Часткова або повна втрата апетиту.
    • Сухий, а потім мокрий кашель, що супроводжується задишкою.
    • Давить біль в грудній клітці.
    • Збої в роботі шлунково-кишкового тракту.
  • Всі наслідки після перенесення цього захворювання можна розділити на два типи: позалегеневі, легеневі.
  • позалегеневі:
    • Загальний токсичний шок тягне за собою дисфункцію більшості внутрішніх органів.
    • Запалення м'язової тканини в серце.
    • Запалення і подальше руйнування внутрішніх і зовнішніх оболонок мозку.
    • Розлади психічного спектра. Можуть посилюватися регулярним вживанням алкоголю.
    • Стрімке падіння рівня гемоглобіну.
  • Легеневі наслідки: Діагностика пневмонії
    • Гнійний абсцес легеневої тканини.
    • Гангрена легких.
    • Необоротне звуження просвіту в легких, супроводжується набряком і хронічної задишкою.
    • Дихальна недостатність.
  • Своєчасне проведення діагностичних заходів дозволяє виявити наявність захворювання на ранній стадії, і вчасно почати курс медикаментозного лікування. У комплексі діагностики виділяють:
    • Збір і аналіз скарг пацієнта.
    • Первинний огляд загального типу. Сюди входить огляд шкірних покривів, прослуховування легких на предмет шумів, пальпація області грудної клітини.
    • Лабораторний аналіз крові.
    • Загальна біохімічне дослідження стану крові.
    • Узяття мокроти на аналіз.
    • Рентген органів грудної клітини.
    • Дослідження слизової оболонки бронхів.
    • КТ грудної клітини.
    • Посів крові.
  • профілактика захворювання
    • Своєчасна і регулярна вакцинація. Це, в першу чергу, стосується тих людей, які знаходяться в групі ризику. Щеплення від пневмонії робиться в жовтні, в подальшому велика ймовірність того, що бактерія збудник вже знаходиться в організмі. Тоді ефективність вакцини знижується.
    • Необхідно своєчасно і до кінця лікувати дрібні простудні захворювання, оскільки вони можуть дуже швидко перерости в пневмонію.
    • Виявлення вогнищ інфекції в організмі, їх усунення.
    • Потрібно берегти себе від переохолодження.
    • Регулярне загартовування.
    • Виняток будь-яких шкідливих звичок.
    • Регулярний прийом вітамінних комплексів, з метою зміцнення імунітету.

 

Рекомендації по харчуванню

  • Дотримання правильної дієти при пневмонії дозволяє посилити захисну функцію організму. Всі страви краще готувати в пароварці або запікати. Їсти необхідно часто і невеликими порціями, щоб знизити негативний вплив на шлунково-кишкового тракту. Пріоритетними є такі продукти:

    • Нежирна риба.
    • Пісне м'ясо.
    • Продукти, багаті вітаміном А.
    • Свіжі овочі та фрукти.
    • Ізюм, курага.
    • Нежирні молочні продукти.
    • Натуральні соки.
  • небажані:
    • Цукор.
    • Жирні молочні продукти.
    • Копченості.
    • Алкоголь.
    • Все жирне і смажене.
    • Ковбаса і шинка.
    • Розсіл, консерви.