Facebook Pixel

Цукровий діабет

Цукровий діабет

Цукровий діабет - захворювання ендокринної системи, викликане дефіцитом інсуліну в організмі. В результаті нестачі даного ферменту, глюкоза практично не засвоюється в крові. Діабет з грецької мови перекладається, як закінчення. Дослівно хвороба має назву - втрачає цукор. Саме це словосполучення відображає найголовніший симптом - висновок цукру з організму разом з сечею, замість засвоєння в крові.

У всьому світі мільйони людей страждають від цукрового діабету. Але, кожен четвертий хворий навіть не підозрює про те, що у нього є це захворювання. Нехтування здоров'ям на початкових стадіях захворювання може призвести до інфаркту, відмови нирок і втрати зору. Також, можуть виникнути проблеми з ногами. Відомі випадки, коли діабет діагностується тільки після впадання хворим в кому, викликану недоліком цукру.

опис хвороби

Цукровий діабет характеризується первинним порушенням процесів обміну вуглеводів, викликаного повною або частковою нестачею інсуліну. Цей стан здатний також порушувати процеси обміну білків, жирів і мінералів. Захворювання має хронічний характер, досить часто з прогресуючим перебігом.

Цукровий діабет викликаний нестачею гормону інсуліну в крові, за вироблення якого відповідає підшлункова залоза. Без цього ферменту організм не здатний переробляти глюкозу, яка потрапляє в кров. Внаслідок цього в крові накопичується надмірна кількість цукру, який виводиться з організму з сечею.

Захворювання викликає ураження шкіри (гнійники, гангрена), ниркову недостатність, погіршення зору, ураження зубів, атеросклероз, гіпертонію і порушення нервової системи.

У сучасній медицині прийнято розділяти захворювання на цукровий діабет І-го (інсулінозалежний) і ІІ-го (інсулінонезалежний) типу.

 

Симптоми

Ознаки діабету, в більшості випадків, виникають поступово. Але, бувають випадки блискавичного перебігу, коли показники концентрації глюкози різко підвищуються, викликаючи тим самим розвиток діабетичних ком.

На початковому етапі захворювання у пацієнта спостерігаються такі ознаки:

  • Сухість у роті і постійна спрага, які супроводжуватися поглинанням великої кількості рідини (може досягати до 8-10 літрів на добу);
  • Безпричинна поліурія - багаторазове і рясне сечовипускання;
  • Посилений апетит;
  • Різка втрата або додавання ваги без явних на те причин;
  • Гнійничкові інфекції шкіри, сухість, свербіж (особливо в промежині);
  • Підвищена пітливість, хронічна втома, швидка стомлюваність;
  • Слабкість і судоми в м'язах;
  • Погане загоєння ран;
  • Погіршення зору.

причини

Серед головних чинників діабету є спадковість, ожиріння, ураження підшлункової залози (онкологія, панкреатит), вірусні інфекції (вітрянка, краснуха, гепатит). Генетично закладений діабет може і не проявитися, якщо його не потривожить сильний стрес, сидячий спосіб життя, неправильне харчування або відсутність достатньої кількості свіжого повітря.

Рекомендації по харчуванню

Правильно обраний раціон харчування під час цукрового діабету відіграє основну роль в лікуванні захворювання. Харчування має бути максимально збалансованим. Прийом їжі необхідно розділити на 5-6 підходів.

У щоденний раціон повинні входити продукти:

• Чорний хліб (200-350 гр);

• Овочеві супи на рибному або м'ясному бульйоні;

• М'ясо (нежирне) та птиця в відвареному вигляді;

• Нежирна риба;

• Відварені або печені овочі;

• Крупи, бобові та макарони;

• Яйця (не більше 2 на добу);

• Молочні та кисломолочні продукти (за рекомендацією лікаря).