Facebook Pixel

Хвороба Крона

Хвороба Крона є захворюванням, що виникають в різних відділах травної системи, яке має хронічний характер з частими рецидивами. Запальний процес виникає безпосередньо в слизовій і підслизовій оболонці відділів шлунково - кишкового тракту. Дивуватися оболонка може на всіх ділянках травної системи, але частіше патологія виникає в тонкому відділі.

Перші ознаки захворювання зустрічаються ще в юності від 15 до 30 років. Згідно зі статистичними даними, хвороба характерна для жінок і чоловіків в однаковому співвідношенні. Захворювання характеризується хронічним перебігом, з періодичними загостреннями, нападами і періодом ремісій.

Причини хвороби Крона

Основні причини розвитку патології на даний момент остаточно не відомі. За основною з теорій, це пов'язано з розвитком патологічної реакції імунної системи на кишкову флору, і на залишки їжі, які потрапляють в кишечник. В організмі виникають антитіла до тканин кишечника, які визначаються як чужорідні, відповідно виникає велика кількість лейкоцитів в цій ділянці. Це призводить до запалення, появи виразок і ерозій у відділах кишечника.

Виділяють сприятливі фактори:

  • схильність на генетичному рівні;
  • схильність до алергічних проявів;
  • надмірне куріння, вживання алкоголю;
  • частий прийом лікарських препаратів;
  • несприятлива екологія.

Симптоми

  • болю в животі, часта діарея;
  • погіршення апетиту;
  • блювота, нудота;
  • тьмяність шкіри, випадання волосся;
  • втрата у вазі;
  • може спостерігатися кровотеча, поява крові в калі;
  • при тяжкій формі може розвиватися внутрішня кровотеча зі значною втратою крові.

Тривалий період захворювання характеризується появою свищів, що проникають в сусідні органи, а також утворенням абсцесів в стінках кишечника. В період загострення, крім появи перерахованих вище ознак, хворий відчуває слабкість і у нього підвищується температура тіла.

Для хвороби Крона також характерним є запалення шкірних покривів, очей, печінки, жовчного міхура, проблеми з суглобами. Розвиток захворювання в ранньому періоді у дітей може призводити до затримки розумового розвитку і статевого дозрівання.

Хвороба Крона - діагностика

За допомогою ряду лабораторних і функціональних досліджень вдається виявити розвиток захворювання.

До важливих методів належать:

  • ультразвукове дослідження органів черевної порожнини - показує стан печінки, жовчовивідних шляхів;
  • комп'ютерна томографія - виявляє свищі і абсцеси;
  • колоноскопія - показує стан слизової (ерозії, запальні процеси);
  • біопсія;
  • рентгенографія - показує виразки, наявність свищів.

До лабораторних методів відносяться: загальний аналіз крові, сечі, копрограма, яка може показати приховану кров в калі.

Захворювання вимагає обов'язкового лікування і звернення до профільних фахівців - гастроентеролога та колопроктології. Хвороба не варто пускати на самоплив, так як не вилікувані її прояви можуть привести до тяжких наслідків і ускладнень:

  • велика кількість виразок на слизовій може спровокувати прорив кишечника, розвиток сильної кровотечі і вихід калових мас в черевну порожнину;
  • поширення свищів на сусідні відділи та органи, вихід їх назовні;
  • виникнення тріщин в прямій кишці;
  • перитоніт;
  • рак кишечника;
  • розвиток виснаження, порушення всмоктуваності вітамінів і мікроелементів, порушення обмінних процесів.

Хвороба Крона - профілактика

Методів повного одужання від захворювання на сьогоднішній день не розроблено, тому що причини виникнення ще не повністю зрозумілі. Для зменшення періодів загострення слід дотримуватися наступних заходів:

  • дотримуватися дієти, збалансувати харчування, вживати більше вітамінів і необхідних мікроелементів;
  • уникати стресів, навчитися протистояти їм;
  • налагодити сон, нормалізувати біоритми, вести здоровий спосіб життя;
  • збільшити фізичну активність - це сприяє поліпшенню діяльності кишечника і знижує рівень стресу;
  • відмовитися від куріння і зловживання алкоголем.

Рекомендації по харчуванню

Для людей, які страждають цим захворюванням, необхідно приймати їжу невеликими порціями 5-6 разів на день. Під час загостреної фази краще відмовитися від їжі на кілька днів, а вживати велику кількість води.

Корисне харчування:

  • овочеві супи з слизовими кашами (вівсяна, пшенична);
  • нежирні сорти м'яса дрібно подрібнені (індичка, курка);
  • крупи - гречка, рис, ячна крупа, манка;
  • фрукти, в яких міститися дубильні речовини - груші, чорниця;
  • перетертий сир.

При поліпшенні стану можна додати тушковане м'ясо, рибу, дрібну вермішель, нежирний сир, кефір, інші види фруктів (яблука, сливи, полуниці, суниці, малину).