Facebook Pixel

Диспепсія

Диспепсія відноситься до захворювань травної системи. Характеризується порушенням функціонування органів травлення, в результаті чого не відбувається повного розщеплення продуктів харчування. Залежно від локалізації проблемної ділянки виділяють кілька видів диспепсий:

  • шлункова;
  • панкреатическая;
  • кишкова;
  • печінкова.

Також виділяю гнильну, бродильно, жирову диспепсії. Кожна характеризується неправильним переварюванням продуктів.

Диспепсія: причини

Кожен вид диспепсії має свою причину виникнення. Вона також може розвиватися як вторинний ознака якогось недуги, наприклад, раку шлунка або виразки.

Основними причинами є:

  • Неправильне і нераціональне харчування. Бродильна диспепсія розвивається при надмірному вживанні вуглеводів, що заграли продуктів, газованих напоїв, капусти, винограду, всіх продуктів, які викликають здуття, це призводить до розвитку бродіння в кишечнику. Жирова пов'язана з переважанням жирів в раціоні, особливо важко перетравлюваних - свинячого, баранячого. Гнильний вид виникає при зловживанні білкових продуктів.
  • Порушення анатомічної будови відділів шлунково-кишкового тракту. Зниження рухової активності призводить до порушення функціонування і накопичення неперетравлених частинок, які провокують розвиток патогенної мікрофлори і виникнення дисбактеріозу.
  • Стреси, нервозність, розлади психо - емоційної сфери.
  • Наявність хелікобактерної інфекції.

Симптоми

Симптоматика може бути абсолютно різною і залежить від виду захворювання. Найпоширенішими є:

  • больові відчуття, дискомфорт у верхніх відділах шлунка;
  • в шлунку відчуття тяжкості, повноти і твердості;
  • відчуття раннього насичення;
  • здуття, підвищене газоутворення, метеоризм;
  • погіршення апетиту;
  • запори, проноси;
  • нудота блювота;
  • калові маси мають пінистий вигляд, неприємний запах;
  • слабкість, запаморочення.

діагностика диспепсії

Спочатку лікарем проводиться ретельне опитування хворого, так як диспепсія є збірним розладом, то важливо визначити проблемну зону і різновид захворювання.

Лабораторні дослідження включають:

  • аналіз крові (загальний, біохімічний);
  • аналіз калу (з вивченням наявності крові);
  • аналіз сечі;
  • вивчення добового рівня кислотності шлунка;
  • визначення хелікобактерної інфекції.

До інструментальних методів належать:

  • УЗД органів травної системи;
  • ендоскопія;
  • рентгенологічне дослідження;
  • електрогастроентерографія;
  • сцинтиграфія шлунка;
  • езофагоманометріі - дозволяє визначити скоротливі властивості стравоходу;
  • антродуоденальная манометр - дозволяє визначити рівень моторики шлунка та дванадцятипалої кишки.

профілактика диспепсії

В якості профілактичних заходів ефективним є профілактика тих захворювань, які викликають дана недуга. Важливо стежити за роботою шлунково - кишкового тракту, вчасно попереджати розвиток відхилень у функціонуванні органів.

Необхідна наступна профілактика:

  • Раціональне, правильне і збалансоване харчування - саме харчування є основним методом, корекція якого значно поліпшить прояви симптомів хвороби. Щоденне меню повинно містити достатню кількість вітамінів, мікроелементів, клітковину. Співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинно відповідати нормам.
  • Режим харчування. Вживати їжу необхідно невеликими порціями, по 4-6 разів на день, не переїдати, не перевантажувати шлунково-кишкового тракт особливо у вечірній час, перед сном, потрібно дати можливість їжі перетравитися і засвоїтися.
  • Заняття спортом. Помірні фізичні навантаження, регулярні спортивні вправи дозволяють поліпшити роботу травної системи. Фізична активність стимулює перистальтику кишечника. Але не слід зловживати різкими нахилами вперед, скручуваннями, присіданням. Краще все робити в спокійному ритмі.
  • Здоровий спосіб життя, помірне співвідношення праці і відпочинку, не перевантажувати свій організм надмірним фізичним навантаженням. Відмовитися від шкідливих звичок - куріння і зловживання алкоголем.
  • Налагодити психо - емоційний стан, уникати стресів, нормалізувати сон.

Всі ці фактори дозволять налагодити роботу травної системи, а значить стануть хорошою профілактикою диспепсії.

Рекомендації по харчуванню

Корисні продукти:

  • велика кількість свіжих фруктів і овочів;
  • овочеві запіканки;
  • каші - гречана, вівсяна, пшенична, рисова;
  • овочеві супи на легкому бульйоні;
  • сир, кефір.

Шкідливі продукти:

  • смажене, копчене, гостре;
  • соління;
  • солодощі;
  • жирні сорти м'яса;
  • міцний чай, кава, алкоголь.