Facebook Pixel

Хронічний холецистит

Хронічний холецистит - це запальний процес в жовчному міхурі, який негативно позначається на його моторної функції. Недуга активно проявляється під час загострення, як правило, це негативний вплив алкоголю жирної або смаженої їжі. Загострення супроводжується гнітючої болем і тяжкістю в правому боці, нудотою, блювотою і гіркотою в роті. Хронічний холецистит може супроводжуватися деякими захворюваннями: ентероколіт, панкреатит. Ця патологія, в більшій частині, вражає жінок, у віці 45-50 років. Захворювання прогресує в розвинених країнах, на це впливає спосіб життя і особливості харчування.

Захворювання хронічний холецистит - причини виникнення

Основною причиною виникнення цього захворювання є певні мікроорганізми, які потрапляють в жовчний міхур з кишечника або через потік крові. Недуга розвивається поступово, і довгий час може не давати про себе знати взагалі. Саме мікроби, які потрапляють в порожнину жовчного міхура, провокують запальні процеси в слизовій оболонці. Запалення не вщухає, а навпаки починає прогресувати, тим самим руйнуючи глибокі шари слизової. Згодом, запалення починають рубцеваться і перетворюються в ущільнення, що деформують стінки жовчного. Стан жовчі теж змінюється, це збільшує ризик утворення каменів. Крім цього, поява хронічного холециститу провокують такі явища:

  • Застій жовчі в жовчовивідних шляхах.
  • Неправильний раціон харчування в комплекті з малорухливим способом життя.
  • Генетична схильність.
  • Ряд паразитарних захворювань (аскариди, лямблії).
  • Зловживання алкоголем.

Симптоми

Симптоми захворювання можуть проявлятися періодично, стан загострення поступово змінюється короткостроковій ремісією. Основний симптом - больові відчуття в області правого підребер'я. Серед інших ознак захворювання виділяють:

  • Дисфункція мускулатури жовчного міхура, що супроводжує гострими больовими відчуттями.
  • М'язовий спазм в області жовчного міхура, який виникає при неправильно харчуванні або впливі харчового подразника.
  • Гіркота в роті, особливо вранці, яка спровокована викидом великої кількості жовчі.
  • Жовчна блювота і відрижки.
  • Нестабільний стан стільця.
  • Здуття в області черевної порожнини.
  • Шкірний свербіж.
  • Підвищення температури до 38-39 градусів.
  • Дратівливість, знижений емоційний фон, загальне ослаблення організму.
  • Прояв невластивих алергічних реакцій на їжу.

Хвороба хронічний холецистит - діагностика

Ряд характерних скарг, які висловлює хворий, дають можливість лікарю правильно і своєчасно діагностувати захворювання. Серед діагностичних заходів виділяють:

  • УЗД жовчного міхура, ця процедура дозволяє виявити наявність каменів.
  • Холецистографія.
  • Мікроскопічне дослідження жовчі.
  • Зондування дуоденального типу.
  • Загальний аналіз крові.
  • Лабораторне дослідження калу і сечі.
  • Пальпація нижній частині черевної порожнини.
  • Дослідження шкірних покривів на предмет почервоніння і лущення.

Профілактика хронічного холециститу

Основна профілактика полягає у веденні здорового способу життя, повне виключення алкоголю і дотримання здорового харчування. Важливим є регулярні фізичні навантаження. Крім цього, профілактичний комплекс включає ще кілька заходів:

  • Своєчасна діагностика вроджених внутрішніх аномалій.
  • Діагностика і лікування застійних явищ у жовчних шляхах.
  • Мінімізація стресів.
  • Повний і якісне лікування паразитарних захворювань.
  • Роздільне харчування.
  • Утримання від фізичних перезавантажень і перевтоми.
  • Повний медичний огляд раз на півроку.
  • Лікування в санаторії.

Рекомендації по харчуванню

Людям, що страждають на цю недугу, важливо дотримуватися правильної дієти, щоб максимально пом'якшити період загострення і продовжити період ремісії. Прийоми їжі повинні відбуватися через кожні 3 години маленькими порціями. Продукти, які повинні бути присутніми в раціоні:

  • Нежирне м'ясо і риба.
  • Свіжі і солодкі фрукти, зелень.
  • Гречана і вівсяна крупи.
  • Підсушений або злегка черствий хліб.
  • Масла рослинного походження.
  • Зефір, варення.
  • Відвари із шипшини, м'яти, липи.
  • Куркума.

Від чого варто відмовитися:

  • Жирне м'ясо (свинина, качатина, баранина).
  • Бобові культури.
  • Кислі ягоди і фрукти.
  • Гриби.
  • Копченості, консерви.
  • Прянощі.
  • Дуже гостра і солона їжа.
  • Хрін і гірчиця.
  • Алкогольні напої.