Facebook Pixel

Метеоризм

Метеоризм є стан, при якому в органах травлення накопичується велика кількість газів. Основна їх частина локалізується в відділах кишечника. Процес газоутворення є нормальним явищем, але різке збільшення газів, відчуття здуття, що супроводжується болями, викликає значний дискомфорт. З таким станом знайомі багато людей, і зустрічається в різних вікових категоріях.

Рідкісне виникнення метеоризму може не свідчити про захворювання. Якщо процес носить систематичний характер, ознаки дискомфорту явні і заважають нормальній життєдіяльності, то це говорить про патологічному процесі. Надмірне скупчення газів у відділах травної системи (може утворюватися до 3 л) вистилає тонким шаром слизову кишечника, яка не може функціонувати нормально, це і призводить до порушень. Для ряду захворювань шлунково-кишкового тракту метеоризм є супутнім ознак.

Метеоризм: причини

  • Збій в роботі ферментної системи. Брак освіти ферментів у відділах травної системи призводить до незавершеного процесу перетравлення, залишки їжі починають гнити, бродити, що призводить до утворення та накопичення газів.
  • Дисбактеріоз. В організмі людини жива мікрофлора використовує гази для своїх процесів, 75% газів продукується самими мікроорганізмами, але при порушенні їх балансу в кишечнику кількість бактерій поглинаючих гази зменшується, а гази скупчуються.
  • Оперативне втручання в області черевної порожнини. Перенесені операції призводять до зменшення рухової активності кишечника, це провокує недостатність його функціонування. Чи не переварені залишки їжі залишаються в кишечнику, відбувається їх бродіння і гниття. Якщо в результаті хірургічного втручання утворилися спайки, також ускладнюється процес перетравлення їжі.
  • Хвороби органів травлення (кишкова інфекція, коліт, виразка, холецистит, гастрит, цироз печінки). Порушення в роботі шлунково-кишкового тракту можуть провокувати розвиток метеоризму.
  • Якість і характер харчування. Багато продуктів харчування підсилюють процес газоутворення і призводять до метеоризму - газовані напої, бобові, капуста, баранина, бородинський хліб, і інші продукти багаті грубою клітковиною.
  • Дисбаланс психічної сфери, стрес. Під час сильних емоційних сплесків може знижуватися перистальтика кишечника.
  • Вікові зміни. У людей після 65 років починаються атрофічні процеси м'язового шару, кишечник втрачає свою еластичність, що позначається на появі проблем з переварюванням.
  • Вагітність. Збільшення плода тисне на кишечник, який стискається в певних ділянках, функціональність його знижується.

Симптоми

  • здуття;
  • розпираючий біль, можуть носити нападоподібний характер;
  • нудота;
  • часта відрижка;
  • порушення процесу спорожнення кишечника - проноси, запори;
  • погіршення апетиту;
  • збільшення живота, відчуття дискомфорту;
  • часте відходження газів;
  • бурчання, почуття наповненості;
  • порушення роботи серцевого системи, печіння, зміна ритму;
  • втома, слабкість;
  • порушення сну;
  • порушення емоційного стану.

діагностика метеоризму

  1. Обстеження пацієнта. Важливе значення має опитування людини, пальпація його черевної порожнини, визначення проблемної ділянки, наявність симптомів.
  2. лабораторні методи
  • аналіз крові (загальний і хімічний);
  • копрограмма.
  1. інструментальні методи
  • рентгенологічне дослідження;
  • УЗД;
  • ендоскопія.

Метеоризм: профілактика

Основним принципом профілактики при частих метеоризм є правильний раціон харчування, якщо налагодити цей процес, то це значно поліпшить якість життя, і зменшить прояв недуги.

  • приймати їжу 5-6 разів на день невеликими порціями;
  • пережовувати в спокійному ритмі, не поспішаючи;
  • відмовитися від фаст-фудів;
  • уникати переїдання;
  • вживати переважно парені, варені і тушковані блюда;
  • роздільне харчування, не змішувати несумісні компоненти;
  • періодично влаштовувати розвантаження (1 раз в тиждень є тільки овочі і фрукти, або відварний рис);
  • не вживати жуйки;
  • відмовитися від алкоголю і куріння;
  • пити багато рідини (до 2 л щодня);
  • вживати чаї на основі лікарських рослин (ромашка, меліса, м'ята);
  • налагодити психо-емоційний стан;
  • вести здоровий спосіб життя.

Рекомендації по харчуванню

Корисні продукти:

  • пшеничний хліб;
  • каші - гречана, вівсяна, пшенична;
  • дієтичне м'ясо - курка, індичка;
  • нежирна риба - судак, щука, хек;
  • йогурти, сир, кефір;
  • яйця у вигляді омлетів;
  • овочі та фрукти;
  • компоти, киселі;
  • овочеві супи.

Продукти, які рекомендують виключити:

  • житній хліб, солодощі, торти, випічка;
  • Пшоно каша;
  • молоко, морозиво, вершки;
  • квасоля, горох, редька, кукурудза, капуста;
  • чорнослив, банани, виноград, персики, ізюм;
  • газовані напої.