Facebook Pixel

Анемія

Анемія я - це захворювання крові, при якому рівень концентрації гемоглобіну стрімко знижується. Ця патологія також супроводжується загальним зниженням кількості еритроцитів в крові. Чим нижче рівень гемоглобіну, тим яскравіше у хворого проявляється загальна симптоматична картина. Жінки хворіють на анемію частіше, ніж чоловіки. В цілому, 12-20% дорослого населення страждають від цієї недуги.

Медики виділяють дві стадії анемії:

  • Відносна. Виявляється в організмі при певних обставинах: рясна крововтрата, вроджений або набутий порок серця, вагітність.
  • Абсолютна. Виникає в результаті зміни рівня еритроцитів в кровоносній системі.

Анемія крові є поширеним захворюванням, яке може прогресувати на тлі інших, більш серйозних недуг. Часто паралельно з ним в організмі людини існують: гостра ниркова недостатність, артрит, вовчак і навіть злоякісна пухлина.

Анемія: причини хвороби

Фактори, які провокують появу цього захворювання, різноманітні. Основними вважають:

  • Неправильне харчування, незбалансований раціон. Яскравий приклад, коли людина вживає недостатню кількість тваринних білків і вітамінів.
  • Часті втрати крові. Це може відбуватися в результаті кровоточивості ясен, геморою, травм та хірургічних втручань.
  • Коли людина дуже часто здає кров. В цьому випадку, позбутися від недуги можна самостійно, за допомогою правильного харчування і призупинення донорства.
  • Глисти. Коли в кишечнику людини присутні глисти, корисні речовини всмоктуються слабкіше і не в повній мірі. Це істотно впливає на рівень гемоглобіну в крові.
  • Інтенсивний розпад еритроцитів. В результаті нездорового способу життя і деяких супутніх захворювань процес життя червоних кров'яних тілець значно скорочується.
  • Патології сполучних тканин. Сюди входить ревматоїдний артрит, червоний вовчак, синдром Хортонаі і ін.
  • Хронічні інфекційні осередки. Пієлонефрит, туберкульоз, мікози, абсцессівние захворювання легенів.

Симптоми

Основним симптомом вважається гіпоксія. Клінічні ознаки безпосередньо пов'язані з рівнем гемоглобіну в крові, чим він нижчий, тим яскравіше виражається симптоматика.

  • Легка ступінь супроводжується загальною слабкістю організму, з'являється швидке стомлення, знижуються показники уваги і пам'яті.
  • Середній ступінь анемії: властиві часті скорочення серцевого м'яза, задишка, головний біль, розлад сну, зниження лібідо, шум у голові і втрата апетиту.
  • При важкій формі захворювання виявляються всі симптоми серцевої недостатності.

Спільними ознаками анемії для будь-якої людини є:

  • Зміна якості нігтьової пластини.
  • Тріщини в куточках рота, сухість слизової.
  • Активне випадання волосся.
  • Порушення смакових уподобань. Людині хочеться вживати крейда, пісок або сирі продукти.
  • Незначно підвищення температури тіла.
  • Збліднення шкірних покривів.

Захворювання анемія - діагностика

Всі діагностичні заходи діляться на кілька етапів.

  • Перш за все, визначається тип анемії. В рамках цього, визначається механізм, який провокує зниження гемоглобіну в крові.
  • Встановлення вогнища захворювання.
  • Проведення лабораторних аналізів (загальних біохімічний аналіз крові, аналіз сечі).
  • Аналіз стану шлунково-кишкового тракту.
  • Для жінок необхідно гінекологічне обстеження.
  • Огляд гематолога.

профілактика анемії

Медики рекомендують ряд профілактичних заходів, які повинні дотримуватися, як хворі на анемію, так і здорові люди, щоб запобігти захворюванню.

  • Слідкуйте за своїм раціоном. Потрібно вживати велику кількість залізовмісних продуктів.
  • Слідкуйте за станом шлунково-кишкового тракту. Це дуже важливо для правильного засвоєння корисних речовин.
  • Їжа повинна містити максимум тваринних білків.
  • Для профілактики регулярно варто приймати вітамін В12.
  • Здоровий спосіб життя. Виключіть всі шкідливі звички, і почніть активно займатися спортом.

Рекомендації по харчуванню

Продукти, на які варто зробити упор:

  • Оливкова олія, м'ясо свійської птиці - це джерело білків і амінокислот.
  • Зелень і зелені овочі.
  • Сливовий сік - натуральний джерело заліза.
  • Натуральний мед замість цукру.
  • Мінеральна вода.
  • Пісна риба.
  • Печінка - продукт підвищує рівень гемоглобіну.

Від чого потрібно відмовитися:

  • Борошняні та здобні вироби.
  • Жирні молочні продукти.
  • Кавовмісні напої.
  • Виключити страви з розсолом і оцтом.
  • Спиртні напої.