Хронічний тонзиліт
Хронічний тонзиліт - запалення інфекційного характеру, яке вражає мигдалини. У більшості випадків уражаються саме мигдалики. Захворювання є наслідком бактеріального або вірусного інфікування організму.
Даний недуга досить поширений по всьому світу. За статистикою, 10% населення всієї Землі схильні до тонзиліту в хронічній формі.
опис хвороби
Мигдалики або гланди - важлива частина лімфатичної системи. Вони відповідають за стан імунітету, а також захищають організм від різних бактерій і вірусів, які потрапляють в організм і осідають в носоглотці. Якщо такі мікроорганізми вчасно не знешкоджуються, може розвинутися багато різних інфекційних захворювань, таких як тонзиліт.
Причиною хронічного тонзиліту найчастіше є гостра форма захворювання, яка отримала затяжний характер через неправильне або малоефективного лікування. Також, тонзиліти виникають на тлі запалень слизової оболонки зіва (дифтерія, кір, скарлатина).
Хронічна форма хвороби має затяжний характер, при цьому частими бувають токсико-алергічні реакції організму. При хронічному тонзиліті людина дуже часто страждає від ангін, порушуються функції нервової вегетативної системи. Можливі ускладнення після перенесеного захворювання у вигляді запальних процесів в нирках, легенях і серці, зниження імунітету і ревматизму суглобів.
Хронічна форма захворювання є вогнищем запалення і інфекції в організмі і викликає дискомфорт у хворого в області горла, а також призводить до різних ускладнень і захворювань аутоімунного характеру.
Хронічний тонзиліт в однаковому співвідношенні хворіють як дорослі, так і діти.
Для хронічного тонзиліту характерно:
причини
На розвиток хронічного тонзиліту можуть вплинути не тільки часті ангіни, ГРВІ, а й пародонтоз і карієс. Крім цього, існують і інші передумови для розвитку даного захворювання:
При хронічній формі тонзиліту дієтологи рекомендують дотримуватися дієти No13. Всі страви повинні готуватися на пару або відварюватися, подавати до столу їх необхідно у вигляді пюре або в рідкому стані. Самі порції повинні бути помірними і розділеними на 5-6 прийомів. При цьому, температура страв не повинна становити нижче 60 С. Дієта має на увазі вживання пшеничного хліба (несвіжого і сухого), сухарів, печива, страв з нежирного м'яса (дрібно нарубаного), нежирну рибу (відварну), парового омлету або яєць всмятку, молочних і кисломолочних продуктів, овочів, а також достатня кількість теплої рідини.
Підпишіться на розсилку